We weten nu van waar de stenen van Stonehenge komen

Het meest mysterieuze officiële en officieuze wereldwonder.

Aan de Sagrada Familia in Barcelona zijn ze in 1882 beginnen bouwen en ze hopen klaar te zijn in 2026. Lang? Bwa, als je het vergelijkt met Stonehenge in Groot Brittannië is het en prefab-constructie. Het monument uit de jonge steentijd werd immers niet in één keer opgetrokken. Er liggen zelfs zo’n zesduizend jaar tussen de aanleg van de eerste paalkuilen en de laatste bouwactiviteit.

Er hangt nogal wat mystiek rond de henge waar elk jaar overjaarse hippies en esoterische types bij elkaar komen om de zonnewende te vieren.

Het eerste wat je opvalt als je Stonehenge bezoekt, is dat er in de verste verte geen steen te bekennen valt. Wetenschappers breken zich al eeuwen het hoofd om te eten te komen waar die stenen vandaan komen.

Een team onder leiding van fysisch geograaf David Nash (Brighton University) deed nu een beroep op recent ontwikkelde draagbare apparatuur. Op basis van spectometrie heeft men een soort ‘identiteitskaart’ gemaakt die de weg wees naar een plausibele plaats van herkomst van de zandstenen: ‘slechts’ 25 km verderop, in West Woods. Ten minste wat de grotere stenen betreft. Van de kleinere stenen was al langer bekend dat ze van de Preseli-heuvels afkomstig zijn, 320 kilometer van Stonehenge. Voor ons een, rit van een uur of vier, maar enkele duizenden jaren geleden was dat wel even anders.

Blijft er nog één klein vraagje over: hoe hebben ze in godsnaam die stenen versleept?

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More