Elke dag 26 km kijkfiles. Ramptoeristen kosten ons een miljard per jaar.

Verkeersveiligheidsinstituut Vias berekende dat we jaarlijks 1 miljard euro verlies lijden als gevolg van kijkfiles. Het instituut komt tot dat bedrag door te stellen dat ongevallen gemiddeld 26,25 kilometer bijkomende files ( lees: werkvertraging) en bijkomende ongevallen (lees: werkonbekwaam)veroorzaken.

Van zodra er een ongeval gebeurt op de snelweg, loopt in de andere verkeersrichting het verkeer meteen vast. Zowat iedereen wil met eigen ogen een glimp opvangen van de ellende aan de andere kant en gaat op de rem staan. Dat veroorzaakt files aan beide kanten en verhoogt het risico op nog meer ongevallen. Bovendien maken smartphone-documentaires van voorbijrijdende kijklustigen het nog erger.

Volgens een Amerikaans rapport worden 16% van alle ongevallen veroorzaakt door kijkfiles.

Over Belgische cijfers beschikken we niet, maar het aantal ‘letselongevallen na een eerder verkeersongeval’ zou zo’n 530 per jaar bedragen. Aldus Vias.

Vias komt wel met een oplossing: ‘Camaliteitenschermen’ (we leren een nieuw woord) om het zicht op het ongeval te ontnemen, zou de kijktijd van 12 naar 4 seconden herleiden.

Vias beweert dat dit soort schermen al ruim 5 jaar geleden door de Vlaamse overheid werden aangekocht, maar ze nog nooit werden gebruikt.

“De federale politie gaf nog niet de opdracht om ze te gebruiken”, zegt Vias.

“Het is alleen de moeite bij grote rampen”, zegt de politie.