“Deze week is cruciaal.”

Ze zeggen het nog omfloerst en voorzichtig, maar biostatisticus Geert Molenberghs en Viroloog Marc Van Ranst pleiten in Het Laatste Nieuws voor een nieuwe lockdown als de opgelegde maatregelen, geen resultaat geven.

Op 29 juli kregen we strengere regels, we zijn nu bijna veertien dagen verder en het effect zouden we stilaan moeten gaan terugvinden in de cijfers. Ook vandaag was er weer een stijging en komen we uit op gemiddeld zo’n 580 nieuwe besmettingen per dag, een stijging met 16 procent.

We stijgen dus nog altijd, maar we stijgen minder snel. Van Ranst noemt dat fase één, maar wijst erop dat we deze week naar fase twee moeten gaan, zijnde het stabiliseren van de cijfers, om vervolgens naar fase drie te gaan, het dalen van de cijfers. “Die cijfers geven alleen maar het gedrag van de mensen weer”, aldus Van Ranst. Met andere woorden, als de cijfers niet verbeteren, zullen er lockdwon-achtige maatregelen nodig zijn om ons te verplichten ons gedrag aan te passen.

Zij willen zich niet uitspreken over het soort maatregelen – de term lockdown lijkt een taboe – maar ze wijzen er wel op dat die tijdens de vorige golf heeft gewerkt. Toch spreken de experten er nog van om beroep te doen op het inschattingsvermogen van de mensen. En daarvan weten we ondertussen dat dat nog nooit heeft gewerkt.