De viroloog werd het gezicht van de Vlaamse mondmaskercampagne, maar of hij het zelf weet hoe het moet?

Mondmaskers: het laatste is er nog niet over gezegd of geschreven in ons land. Een maand of twee geleden waren het volgens virologen en ministers nog overbodige items die een vals gevoel van veiligheid gaven, nu zijn ze op verschillende plekken verplicht.

Onze regering deed vervolgens rijkelijk laat ‘inne-minne-mutte’ om uit te maken wie een bestelling mondmaskers voor de burgers mocht plaatsen. De Block mocht de baas niet zijn, want die was nog veel te klein. En dus werd het uiteindelijk Goffin. Die koos ervoor in zee te gaan met drie louche figuren, en we zijn razend benieuwd of de bestelde mondmaskers daadwerkelijk zullen geleverd worden.

Als Marc Van Ranst niet op tv is, dan zit hij in zijn laboratorium op Twitter. Zoals gisteren, toen hij volgende boodschap de wereld in stuurde: “In het station neemt een man zijn mondmasker af om vervolgens luid in het rond te hoesten. Ok dan.”

Daarop volgt een stroom van reacties van mensen die ook al een mondmaskerflater hebben mogen aanschouwen. We pikken er enkele uit:

“Ik zie ook verschillende mensen die wel met een mondmasker naar de winkel gaan, maar dan hun mondmasker gewoon op hun kin hangen. Laat dan aub uw masker thuis want ge maakt u belachelijk.”

“Hier nam de kraamhulp vorige week haar mondmasker af om op het eten van mijn kleuter te blazen.”

“Er zijn mensen die een gat in hun mondmasker maken om makkelijker te kunnen ademen.”

“Ik zie nogal wat mensen rondlopen met een kinmasker. Wel handiger omdat het neus en mond niet bedekt. Maar ik betwijfel het nut ervan.”

“Ik zie vooral oormaskers, nieuwe rage in de plaats van oorbellen.”

Ook Marc Van Ranst heeft een oormasker. Dat kunnen we zien op een foto die thans hier en daar de ronde doet op de social media. Van Ranst die op een bus van De Lijn zit, terwijl zijn mondmasker aan zijn oor hangt – zie het elastiek. En dat terwijl het gebruik van een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht is… schande alom dus dat onze viroloog het slechte voorbeeld geeft.

Marc Van Ranst reageerde inmiddels al op de foto: “Ik heb geen idee waar/ wanneer die foto genomen is. Ik weet wel dat die foto heel populair is in Vlaams Belang-kringen.”

Volgens diezelfde Vlaams Belang-kringen werd het beeld ‘eind vorige week’ gemaakt. Wat wél zeker is: de foto werd gemaakt tijdens de corona-crisis. Er hangt namelijk een papier met daarop de corona-veiligheidsmaatregelen op de bus. Wat dan weer niet per se wil zeggen dat Van Ranst zijn voeten veegt aan de ‘mondmaskerplicht’: de maatregel van geschrankt te gaan zitten, kwam voor de verplichting van een mondmasker.

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.