“Liberaal is ook sociaal”

Eén van de vele holle slogans uit de nieuwjaarsspeech van Gwendolyn Rutten. “De belastingen moeten verder omlaag en werken moet nog meer en beter lonen”, was er nog zo een. Voor een partij die al maanden elke vraag beantwoordt door te zeggen dat ze voor de inhoud gaan, was de speech van Rutten een flauw kopje thee. Het klimaat moest er uiteraard ook nog bij en daar had Rutten over te melden dat economie en ecologie moeten verbonden worden.

Concreet werd ze alleen als het over de zusterpartij de MR ging. Net zoals de socialisten klampt ook de Vlaamse liberale partij zich plots krampachtig vast aan haar Waalse collega’s, omdat die de enige sleutel naar een federale zetel zijn. “Als de politiek elkaar tegenwerkt, betaalt de burger de factuur. We hebben nood aan meer samenwerking in dit land. We doen dat met onze vrienden van de MR. We passen voor blokkeringen, een splitsing of stilstand. L’union fait la force.”

Niets nieuws onder zon. De liberalen zijn op den dool. Het is onduidelijk waar de partij van de vrijheid nu eigenlijk voor staat. Rutten haakt haar wagonnetje aan elke trein die richting Wetstraat rijdt.