Begin dit jaar is in Vlaanderen en Wallonië een nieuwe, aparte regeling voor het kindergeld ingetreden. Het ziet er naar uit dat er straks al geen geld meer is om deze gezinsbijslagen in Wallonië uit te betalen…

Het zal nog wel eventjes duren vooraleer de nieuwe regering gevormd is, en dat heeft niet alleen met de wel erg verschillende voorkeuren tussen Vlaanderen en Wallonië te maken. Het zit er namelijk ook nog eens tegen tussen de verschillende Franstalige partijen.

CdH liet namelijk eerder weten dat ze op elk bestuursniveau voor de oppositie zullen kiezen. Philippe Defeyt van Ecolo ziet dat als een laffe daad van de christendemocraten. Volgens hem slaan ze zo op de vlucht voor miserie die ze de laatste vijf jaar zelf hebben gecreëerd. “Het is wel heel gemakkelijk om van de boot te springen, terwijl er zo’n moeilijkheden zijn”, zo liet hij op RTL weten.

Sinds de zesde staatshervorming (in 2014) werd beslist dat Wallonië en Vlaanderen zelf hun gezinsbijlagen – waarvan kinderbijslag de grootste hap is – moeten regelen, iets dat op 1 januari 2019 daadwerkelijk in voege ging. Maar volgens Defeyt is er helemaal geen geld om al die gezinsbijslagen te betalen, en zal de volgende Waalse regering al met een serieus probleem zitten.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.