De zuidpool ligt verstopt onder een serieus pak ijs dat op sommige plaatsen wel vier kilometer dik is. Maar onlangs stelde satelliet GeoEye-1 wat vast; diep onder de ijslaag zit iets gigantisch. Maar wat, en wie heeft het daar achtergelaten?

Januari 2012. GeoEye-1 zweeft over de enorme witte vlakte van Antarctica en schiet nauwkeurige plaatjes. In het oosten van de zuidpool, de meest onherbergzame plek op deze aardkloot, doet de satelliet een eigenaardige ontdekking. Er zit iets diep onder het ijs verborgen. Uit een nauwkeurige analyse van de beelden blijkt dat het een reusachtige formatie is, met een diameter van ruim honderdtwintig meter.

Wetenschappers breken er hun hoofd over. Sommige hebben een plausibele uitleg. Door de opwarming van onze planeet, smelt het poolijs sneller dan een vanille-ijsje onder een zonnebank. Daardoor ontstaan scheuren in het ijs en worden er onder de bevroren watermassa meren gevormd. Tel daar nog de krachtige wind op de zuidpool bij en voilà: Moeder Natuur heeft daar een kunstwerk van formaat gecreëerd.

Dikke zever, zo zeggen andere onderzoekers. “Je zou zeggen dat dit door mensenhanden gemaakt is”, aldus archeoloog Mark Altaweel. “De ringen van de structuur doen denken aan de muren van een soort complex. Alsof het ontworpen is.” Maar dan resten natuurlijk nog wel enkele vragen. Wie heeft het ontworpen? En waarom? En wanneer?

Theorie 1: Hitlers vliegende schotels

Onder het bevel van Adolf Hitler trekt op 17 december 1938 een expeditie naar Antarctica. Ze claimen het werelddeel onder de naam Deutsch-Neuschwabenland. De bedoeling is om er een basis op te richten en wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

Maar volgens verschillende bronnen leggen ze er in het diepste geheim ook ondergrondse bases aan, zoals er in nazi-Duitsland ook tientallen ondergrondse fabrieken zijn. Wanneer de Duitsers de ene slag na de andere verliezen, verhuizen ze verschillende geheime projecten naar de ijzige koude. Ze knutselen er onder andere aan een anti-zwaartekrachtgenerator en voeren er biologische experimenten uit op slaven die ze mee naar ginder nemen. In 1945, wanneer het nazirijk helemaal is ingestort, vluchten verschillende nazi-kopstukken richting Nieuw-Zwabenland.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1947 om precies te zijn, trekken de geallieerden richting Antarctica. Doel: heel dat voormalig nazi-bastion uitmesten. Maar: de nazi’s die er nog wonen hebben vliegende schotels. Vliegende schotels met serieuze schietgeweren nog wel en de geallieerden trappen het weer af.

Klinkt als pure fictie natuurlijk. En dat is het misschien ook wel.

Theorie 2: Atlantis

Misschien is Atlantis verzonnen door de Griekse wijsgeer Plato, maar mogelijk heeft het ook echt bestaan. Algemeen wordt aangenomen dat de beschaving zo’n twaalfduizend jaar geleden verdween in de Atlantische Oceaan. Maar evengoed lag Atlantis ergens helemaal anders. Op Antarctica bijvoorbeeld.

In 1966 schrijft docent geschiedenis en antropologie Charles Hapgood het boek Maps of the Ancient Sea Kings. In dat boek staat een eeuwenoude kaart van Antarctica. Op zich geen wereldschokkend nieuws. Maar die kaart was ooit eigendom van de Turkse admiraal Piri Reis en dateert van het jaar 1513. En dat is straf, want de zuidpool wordt pas drie eeuwen later ontdekt. De admiraal had dus kennis over Antarctica die hij geschiedkundig gezien helemaal nog niet kon hebben.

Volgens die kaart ziet het werelddeel er helemaal anders uit dan nu. Grote bergketens, rivieren en vlakten vormen er een idyllisch landschap. Atlantis misschien? De zuidpool ligt immers ‘voorbij de zuilen van Hercules’, zoals Plato het ooit omschreef. Redelijk ver voorbij, dat dan weer wel.

In het boek van Hapgood staan ook kaarten die stammen uit de oudheid. Daaruit besluit de professor dat er meer dan tienduizend jaar geleden een beschaving moet hebben bestaan die weet had van geografische lengte- en breedtegraden. In Europa hebben ze die kennis pas in de achttiende eeuw.

In 1969 trekt een Brits-Zweedse expeditie naar Antarctica. Ze kunnen niks anders dan besluiten dat die eeuwenoude kaarten uit het boek ook nog eens ongelooflijk nauwkeurig zijn. Ze ontdekken dat het continent meer dan tienduizend jaar geleden inderdaad nog ijsvrij moet geweest zijn. Op nauwelijks driehonderd kilometer van de Zuidpool vinden geologen fossielen van loofbomen die alleen kunnen overleven in een warm klimaat. En als er zo lang geleden een beschaving woonde op Antarctica, dan zullen ze er ook wel nederzettingen gebouwd hebben. Het zou dus wel eens kunnen dat de GeoEye-1 de resten van Atlantis heeft ontdekt.

Theorie 3: Buitenaardse wezens

Dat de Duitsers een slordige zeventig jaar geleden met UFO’s over Antarctica vlogen, is weinig waarschijnlijk. Maar misschien deden aliens dat wel.

Heel wat believers denken dat de Amerikanen buitenaardse wezens én hun vliegende tuigen verstoppen in Area 51. Spotters zien er met de regelmaat van een op hol geslagen koekoeksklok UFO’s landen en enkele uren later weer vertrekken. Alsof ze even een Budweiser komen drinken om vervolgens naar de volgende planeet te vertrekken. Maar wat als die aliens nu eens – zonder bemoeienissen van de Amerikanen – onze aarde willen verkennen? Dan zitten ze toch nergens beter dan op Antarctica?

Ook in de buurt van de zuidpool worden geregeld eigenaardige vliegende voorwerpen gespot. Op Google Earth is zelfs iets te zien dat heel erg lijkt op een geparkeerde UFO op Antarctica.

Als de dames en heren van een andere planeet geregeld op Antarctica verblijven, dan moeten ze er ook een plaats hebben om te slapen. En te eten. En een laboratorium om aardse dingen te onderzoeken. Diep onder de ijslaag bevindt zich dus misschien wel een buitenaardse nederzetting.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.