Het nieuwe academiejaar opent in chaos en verwarring

Grote consternatie in West Vlaanderen omdat jongeren het virus hebben meegebracht uit Portugal. Kan je ze het kwalijk nemen? Als je de kat bij de melk zet, drinkt ze, behalve als ze ziek is. Deze en volgende week keren studenten terug naar het studentenleven. Wat mag en moet er allemaal in deze parallelle werkelijkheid? Het scenario voor miserie is geschreven: chaos alom.

Na zeven maanden crisis slaagt men er niet in om met één stem te spreken. De universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt beginnen het academiejaar niet in code geel, maar in code oranje. Dat betekent dat maar voor één op de vijf studenten plek is in de aula. De KU Leuven, de grootste unief van het land, volgt die beslissing niet en start maandag in code geel, behalve de campus Diepenbeek. Op de KU Leuven-campus Brussel zal de eerste week verlopen in code geel, daarna wordt er overgeschakeld naar code oranje. En ook de VUB start geel en zal een week later overschakelen naar oranje. Kan je nog volgen?

En dan die vermaledijde bubbels! Mogen studenten zomaar een nieuwe contactbubbel maken? Marc Van Ranst is er als de kippen bij om verwarring te zaaien en twittert er lustig op los: “En dat ‘probleem’ van die bubbels”, schrijft hij. “Als we nu wat minder naar huis zouden pendelen? In het buitenland kijken ze op van die volksverhuis elke zondag en vrijdag. Wat mij betreft blijven studenten wat meer op kot en bouwen ze daar een eigen bubbel. Als ze dan toch thuis zijn, dan houden ze voldoende afstand met hun ouders, en dan is er geen probleem.” Met andere woorden, een nieuwe versie van blijf in uw kot. Wie gaat er dan de was doen van de jongens en meisjes, Marc, en wie gaat de soep brengen en de kalfsfricasseé ?

Officieel is er toch nog altijd de bubbel van vijf. Toch? Maar dat is de bubbel van thuis. Mag er dan wel iemand op bezoek komen op kot? Veel ruimte voor nieuwe vrienden is er dan niet meer. Federale en Vlaamse regels zijn er gewoon niet. De jongeren mogen het zelf allemaal uitvissen. Wat heeft het voor zin dat de universiteiten code geel of oranje kiezen als het kotleven code rood is? Cantussen en dopen mogen niet meer, gewone cafés sluiten op de wettelijke uren. Maar gaan de studenten op de ‘wettelijke uren’ slapen, of wordt het feestje elders voortgezet? Kunnen we het ze kwalijk nemen als ze het niet zouden doen?

Mieleke melleke mol, karwitsel karditsel kardol: de melkbars openen de deuren, laat de katten maar komen.