Nochtans heeft die mastentop helemaal niks met Leopold II te maken.

Wereldwijd moeten vermeende ‘racisten’ van hun sokkel. Af en toe wint zo’n beeld het eens, en is het de beeldenstormer die verslagen wordt.

Maar de beeldenstormers die de strijd aangaan tegen racisme, hebben niet altijd even goed opgelet tijdens de lessen geschiedenis. Zo zijn er in de US of A al ettelijke standbeelden van historische figuren gesneuveld, die net naar gelijkheid streefden.

In Zandhoven, een landelijke gemeente op een boogscheut of drie van Antwerpen, staat er geen Leopold II te pronken. Ook geen communist. Wel een mastentop.

Waarom in godsnaam een mastentop? Wel, vroeger stonden er nog wat minder huizen in Zandhoven, en meer dennenbomen. Die dennenbomen lieten mastentoppen vallen, die door de bewoners werden opgeraapt om hun kachel aan te steken.

Die mastentop is nog steeds terug te vinden in het gemeentelogo, en tot afgelopen donderdag ook op de fontein van het gemeentepleintje. Een of andere eikel had blijkbaar het nieuws over de beeldenstorm horen waaien, en dacht allicht dat-ie met een racistische mastentop te maken had.

Burgemeester Luc Van Hove, meestal de kalmte zelve, is nu piswoest: “Graag een oproep naar getuigen. Het gebeurt midden in het dorp, en dit op klaarlichte dag. Iemand moet dit gezien hebben. Ook rond de populier was er vandaag vandalisme. We willen deze losers pakken en bestraffen. Graag jullie hulp!” klinkt het op Facebook.

Wie weet wie de eikel van dienst is, kan de politie bereiken op het nummer 03/484.30.05.

Update: een ooggetuige die liever anoniem wenst te blijven, zou gezien hebben dat de dennenappel uit zichzelf van zijn sokkel gevallen is.

(Foto: Frans Sluyts)
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.