Formule 1-bobo’s vrezen het einde van hun sport.

De F1-kwalificatie voor de Grote Prijs van Japan is verplaatst naar zondag. De reden hiervoor is de overtocht van supertyfoon Hagibis. Die zal met windsnelheden tot 250 km/u over het Japanse land razen. De kwalificatie staat nu gepland voor zondagmorgen 10.00 uur (03.00 uur in België) en race zal even later starten om 14.10 uur (07.10 uur in België)

Kwatongen beweren dat de klimaatopwarming hiervoor verantwoordelijk is. Of dat zo is, kan niemand met zekerheid zeggen en lijkt eerder een kwestie van geloven of niet geloven dan wel van wetenschap. Wat de klimaatopwarming wel veroorzaakt, is onzekerheid over het voortbestaan van de Formule1 zoals wij die nu kennen. Ten minste: het wereldwijde activisme, met Greta Thunberg als symbool, zorgt voor die onrust bij de bobo’s.

Formule 1 bestaat bij de gratie van de innovatie. Zoals flamboyante en onbetaalbare modeshows de kleur van de zomerbloesjes van de C&A bepalen, zo is de formule1 de influencer voor onze gewone auto’s.

Cyril Abiteboul waarschuwt dat de F1 wel eens helemaal irrelevant zou kunnen worden. “De wereld is met een rotvaart aan het veranderen”, zegt Abiteboul. “Thunberg zorgt ervoor dat steeds meer constructeurs zwaar investeren in elektrische auto’s. Zelfs Ferari wil nu een volledig elektrische bolide bouwen.”

Eind deze maand moeten de nieuwe technische reglementen voor de F1-seizoenen 2021-2024 vastliggen, maar in het huidige ‘klimaat’ dreigt één en ander op de helling komen te staan.

De constructeurs van de grote merken zijn er zelf nog niet uit welke richting ze zullen volgen. Volgens Toto Wolff, hoofd van de motorsportafdeling van Mercedes, zijn de klimaatbetogingen een factor waarmee zal moeten rekening worden gehouden.

Niemand durft het zoveel woorden zeggen, maar de zware grom van racende auto’s zou wel eens veel sneller dan verwacht een stille dood kunnen sterven.