Is het coronavirus dan toch al in België zonder dat we het weten?

Een Spaanse vrouw die na een vijfdaagse reis in ons land terugkeerde naar het Spaanse Navarra, blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Zij had ernstige ademhalingsproblemen en testte positief op Covid-19. De 39-jarige vrouw is er ernstig aan toe en ligt op intensieve.

Het is niet zeker dat ze in België besmet is geraakt, maar in Spanje wijst men wel naar ons land. Santos Induràin, minister van Volksgezondheid van de regio Navarra, vertelde in een persconferentie dat België niet op de lijst staat van risicolanden, maar dat ze niets uitsluiten. Het Spaanse Instituut voor Publieke gezondheid is bezig met een contactonderzoek. Ons land houdt dat onderzoek uiteraard nauwlettend in de gaten. Het zou kunnen dat de vrouw op haar terugreis, of elders besmet is geraakt. Als dat niet zo is, dan betekent dat, dat het coronavirus in ons land is zonder dat we weten.

Een Luxemburger, die op reis was geweest in Italië, is via de luchthaven van Charlerloi naar Luxemburg doorgereisd. De luchthaven heeft daarom fase drie van het zogenoemde “epidemiologische gezondheidsplan” geactiveerd.

VTM geeft vanavond rond 21u een extra nieuwsuitzending: “Terug naar school en werk”. De nieuwsdienst zal proberen om een antwoord te geven op alle mogelijke vragen over het coronavirus: “Zijn we klaar voor een corona-uitbraak? Gaan de mensen die op skivakantie zijn geweest het virus meebrengen? Moeten er straks ook bij ons dorpen in lockdown? Hoe kunnen we onszelf en onze kinderen beschermen? Of is de groeiende onrust eigenlijk nergens voor nodig?”