Geflitst, maar bestuurder gaat waarschijnlijk vrijuit.

Het is een vaak gehoorde mythe dat flitspalen geen snelheden boven de 250 km/u kunnen vastleggen. Een man uit Tsjechië werd onlangs in Duitsland met een dergelijke snelheid geflitst, maar gaat mogelijks vrijuit.

Hoe zit dat precies? In het Beierse district Straubing-Bogen in Duitsland werd een man met een Volkswagen Golf geflitst op een weg waar de maximumsnelheid 100 km/u is. Men vermoedt dat de man sneller reed dan 250 km/u, omdat de flitspalen daar die snelheden niet kunnen bepalen. Al kunnen ze maar wel nog foto nemen. Dat hij te snel reed, staat dus vast, maar tegen welke snelheid is niet bekend.

Op de foto, die langs voor is genomen, zou het Tsjechische kenteken te zien zijn, maar heeft de bestuurder nog niet kunnen identificeren. Dat identificeren is belangrijk omdat in Duitsland – in tegenstelling tot de meeste EU-landen – met dergelijke overtredingen een bestuurdersaansprakelijkheid van toepassing is. De boete moet dus naar de bestuurder gaan en niet naar de eigenaar van het voertuig. Als de politie binnen de drie maanden de identiteit van de bestuurder niet kan bepalen, dan vervalt de boete.

Stel dat het de politie lukt om de bestuurder te identificeren, dan zal het alsnog lastig zijn om hem te vervolgen omdat er geen snelheid is vastgelegd.

Het lijkt een praktisch weetje, maar het is toch af te raden om het te gaan uittesten. Met dergelijke overtreding, verban je jezelf voor een lange tijd van achter het stuur.

Blijft de vraag of camera’s inderdaad niet in staat zijn te flitsen boven de 250 km/u. Het is niet gek dat de politie hieromtrent geen informatie geeft, dus moesten we ons oor te luisteren leggen bij tv-programma’s die dat soort van urban legends ontmaskeren.

Bij Topgear hebben ze ooit een test gedaan en ontdekte men dat de Engelse flitspaal niet meer werkt boven de 170mp/h: dat is 273 km/u.

Bij het Amerikaanse Mythbusters kwamen ze bij ongeveer 390 km/u uit.

Bij ons zou het bij traditionele flitspalen rond de 230 km/u liggen.

Het hangt dus ook nog eens van het soort flitspalen af en bovendien evolueren die dingen met de snelheid waarmee ze flitsen.