Wespen zijn soms nuttige beestjes. Maar soms zijn ze irritant. En voor sommigen zijn ze zelfs levensgevaarlijk: vorige week overleed nog een 65-jarige Vlaamse vrouw aan wespensteken.

In de lente is de wesp eigenlijk een bondgenoot van de mens. Ze vangen dan andere insecten – waaronder muggen – om de larven te voeden. Werksters van een gemiddeld wespennest vangen zo’n 130.000 muggen op een week.

Maar… eind juli hoeven diezelfde werksters de larven niet meer te voeden. Tijdens dat voeden kregen ze ook heel wat zoetstoffen binnen, en daar zijn ze nu verslaafd aan. Ze gaan dus op zoek naar andere suikers, die ze vinden bij onze picknick en onze drankjes op het terras.

Wie niet teveel de aandacht van wespen wil trekken, die trekt best geen kleding in al te felle kleuren aan. Je vermijdt ook maar beter zoete parfums, en dingen als haarlak, lotion of zonnecrème die zoet ruikt.

Over enkele weken zullen de werksters niet meer op zoek gaan naar suikers, maar wel naar alcohol. En voor een zatte wesp is het helemaal uitkijken geblazen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.