Steeds meer geleerden komen tot de conclusie dat het naïef is om te denken dat de aarde de enige planeet is waar er min of meer intelligent leven rondloopt. Maar hoe komt het dat we dit dan nog niet tegengekomen zijn?

De Russische natuurkundige Alexander Berezin van het National Research University of Electronic Technology (MIET), heeft hier zo zijn eigen theorie over. Volgens de Rus is het een kwestie van tijd. Zodra een beschaving de kennis heeft om door verschillende melkwegstelsels te reizen, zullen ze alle andere beschavingen die ze onderweg tegenkomen vernietigen.

Niet omdat ze allemaal zo bloeddorstig zijn, maar gewoon omdat ze ons simpelweg niet opmerken. Volgens Berezin kunt u het vergelijken met een mierenhoop die op een bouwgrond ligt. De bouwvakkers zullen de mierenhoop niet sparen om een huis te bouwen. De mierenhoop heeft geen waarde of belang en men gaat dus ook geen moeite doen om hem te beschermen. 

Berezin gaat nog verder in zijn betoog. Zo denkt hij dat de reden waarom de mensheid nog bestaat niet ver te zoeken is. De kans is groot dat we niet de mieren zijn, maar wel de toekomstige vernietigers van talloze beschavingen. De geleerde noemt kolonialisme en kapitalisme als twee historische voorbeelden van hoe we andere culturen vernietigen Het is volgens hem een kwestie van vernietigen of vernietigd worden. Hij laat nog wel weten dat hij hoopt dat hij zich vergist.