Je hebt geen nagel om aan je gat te krabben, maar dat gat van jouw is strakker dan ooit dankzij de vele squats die je elke dag uitvoert in de fitness?

Wel, dan kan je wel eens gelukkiger zijn dan je buurman met zijn bierpens die elke dag zit weg te kwijnen in zijn dure villa en met een Mercedes op de oprit. Want wat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Oxford en Yale? Het cliché, een gezonde geest in een gezond lichaam geldt meer dan ooit om het ware geluk na te streven.

Het is zelfs belangrijker dan het aantal nullen op je loonbriefje. Tijdens het langdurige onderzoek kwam naar boven dat sportievelingen zich ongeveer 35 dagen per jaar eens down voelen, terwijl lamzakken maar liefst twee maanden in een triestige blues zitten.  Overigens zijn sporten waar je ook nog sociale contacten opdoet, nog beter voor je is dan solo-activiteiten.

Welke factor speelt je persoonlijke rijkdom dan in het onderzoek? Wel, om hetzelfde geluksgevoel te bereiken dat je krijgt na een uurtje flink zweten, moet je al wreed wat geld uitgeven aan spullen die je al dan niet nodig hebt.  Extra poen verbetert je leven, maar heeft maar een tijdelijke invloed op het geluksgevoel, terwijl goed in je vel zitten onbetaalbaar is. 

Qua geluk zaten tijdens het onderzoek de inactieve mensen ongeveer op hetzelfde niveau als ze rond de 23.000 euro meer verdienden per jaar. Maar wacht nog even met volledig te verhuizen naar de gym, want de bozebollen beweren ook dat drie tot vijf trainingssessies in de week, van elk 30 tot 60 minuten, ideaal is.

Mensen die meer dan drie uur per dag aan het sporten waren, waren nog minder gelukkig dan de inactieve deelnemers.

Moraal van het verhaal? Vette bankrekening is leuk en wel, maar vetkwabben ben je liever arm dan rijk.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."