We dachten altijd dat de mensheid in de toekomst door artificiële intelligentie en robots bedreigd zou worden. Maar misschien moeten we ons meer zorgen maken over een gemuteerde dierenrijk dat in opstand komt en zich tegen de mensen keert. Wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om cellen van menselijke hersenen te verwerken in een muis.

Onderzoekers hadden al vastgesteld dat mensen en muizen hun hersenen tijdens het leren op dezelfde manier gebruiken. Maar nu zijn ze dus een stapje verder gegaan. Wetenschappers van het Salk Institute hebben menselijke hersencel culturen geïmplanteerd in een muis. De menselijke cellen maakte na twee weken al gebruik van de bloedsomloop van de muis om zich op die manier optimaal te laten opnemen. En maakte ook nieuwe hersencellen aan. Ze hebben het voor elkaar gekregen om het beestje 233 dagen in leven te houden. In een later stadium van het onderzoek hoopt men meer duidelijkheid te krijgen over hersenaandoeningen, zoals Alzheimer.

Is de muis slimmer geworden met de menselijke cellen? In het begin reageerde het beestje duidelijk beter tijdens verschillende proeven, maar na een tijdje was er geen evolutie meer merkbaar. Voorlopig moeten we ons dus nog geen zorgen maken voor een Rise of the Planet of the Mouse.

.