Wetenschappers pleiten voor isolatiecentra

“We hebben dat met asielzoekers toch ook gedaan.”

Vorige week was er in Mechelen een voorstel van een Vlaams Belang-mandataris om mensen die in quarantaine moeten, ter controle een enkelband te geven. Het voorstel werd meteen vanuit alle windstreken teruggefloten, omdat je zieke mensen niet mag criminaliseren. Maar eigenlijk is zijn voorstel niet zo gek anders dan dat van twee onderzoekers Harald De Cauwer (UA) en Francis Somville (UA en KU Leuven) die pleiten voor een strikte isolatie van besmette coronapatiënten in hotels en nieuwe opvangcentra. Erika Vlieghe liet weten dat ze dat medisch gezien een goed idee vindt, maar twijfelt aan de haalbaarheid.

Zowel het voorstel van Vlaams Belang als dat van de wetenschappers dient om in te ingrijpen tegen de ongehoorzaamheid van bepaalde mensen. Er zijn er gewoon teveel die zich niet aan de regels houden. Sommige besmette mensen blijven zelfs niet thuis.

“Isolatiecentra, dat klinkt alsof je echt opgesloten wordt. Maar zie het als een paar weken extra vakantie, in een hotel of in een resort. Je wordt er goed verzorgd, en helpt de volksgezondheid vooruit”, zeggen de onderzoekers in het Tijdschrift voor Geneeskunde waarin zijn hun idee publiceerden. Zij zijn als artsen zeer bezorgd over de toekomst, van niet alleen de gewone burgers, maar ook over die van de artsen. “Als ook wij besmet raken en uitvallen, wie kan er dan helpen?” De dokters nemen de opvang van asielzoekers als voorbeeld, zij werden ook (veilig) vastgehouden. “Kazernes, hotels, huur desnoods Center Parcs af. Het is de meest efficiënte aanpak.”

Wellicht hebben ze gelijk, al lijkt het sterk op het scenario van een B-film.

 

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More