Wetenschappers komen geregeld met ideeën op de proppen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wat dacht u van een groot zonnescherm dat we om de aarde kunnen spannen, om zo de opwarming tegen te gaan?

Het beperken van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 is geen sinecure. We zijn momenteel nog steeds zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dus zoeken wetenschappers naar andere reddingsmiddelen. Deze oplossing is niet eenvoudig: ruimteschermen tussen de zon en de aarde plaatsen. Deze zouden het zonlicht op onze blauwe bol een beetje moeten inperken.

Wetenschappers van Harvard University experimenteren met een zonnescherm, dat in de stratosfeer een gecontroleerde verstoring moet veroorzaken. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen van zo’n gigantisch zonnescherm zijn. Het kan een positief effect hebben, of juist een heel destructief. Er zijn dus wel wat risico’s aan verbonden.

Het IPCC- de organisatie van de Verenigde Naties voor klimaatverandering – heeft er geen goed oog in. In een rapport melden ze dat het scherm droogte, overstromingen, hittegolven en heftige stormen kan teweegbrengen. Volgens hen kan deze onnatuurlijke manier om de opwarming tegen te gaan, het klimaat wereldwijd net enorm verstoren. Het zal nog wel tientallen jaren duren vooraleer het scherm effectief operationeel kan worden.