Bestaat de griezelige ‘upside down’ wereld die we kennen uit Stranger Things in het echt? Natuurkundige Leah Broussard denkt dat een parallel universum waar alles wordt omgedraaid, misschien wel eens echt kan bestaan. Samen met haar collega’s van het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee gaat ze deze zomer op zoek naar een universum dat identiek is aan dat van ons.

Als het bestaat, zou dit betekenen dat er een andere realiteit bestaat, genesteld in het weefsel van ruimte en tijd, naast ons eigen vertrouwde universum. De natuurkundigen van het National Laboratory hebben technologie ontwikkeld waarmee ze deze zomer gaan testen of zo’n parallel universum bestaat.

Tijdens een onderzoek in de jaren 90 ontdekte men iets onverwachts, toen men probeerde te achterhalen hoe lang het duurt voor neutronendeeltjes in protonen uiteenvallen als ze zijn verwijderd zijn van een atoomkern. Tijdens verschillende experimenten ontdekte men dat de neutronen in verschillende snelheden uiteenvallen. Men had verwacht dat ze in exact hetzelfde tempo in protonen zouden veranderden. Een gespiegelde wereld zou een verklaring kunnen zijn. Zo zouden er twee gescheiden neutronenlevens kunnen bestaan. Een beperkt aantal neutronen zouden eventueel in staat zijn om de scheidslijn tussen de verschillende werelden over te steken.

In het laboratorium wil men nu een straal neutronen op een ondoordringbare muur plaatsen. Aan de andere kant van de muur staat een neutronendetector klaar om alles te registreren. Wanneer de detector toch iets zou registreren, dan zou dit wel zeer opmerkelijk zijn. Natuurkundige Leah Broussard verwacht echter helemaal niets te meten. Maar moest dit toch gebeuren, dan zet dat veel wetenschappelijke zekerheden op zijn kop. Letterlijk en figuurlijk.