“De kans is reëel dat je niet meer welkom bent op je bestemming.”

Van Ranst, Van Gucht en Molenberghs vinden dat je maar beter niet naar het buitenland kan gaan. Van Ranst wijst erop dat de terugkeerders uit de skigebieden hebben bijgedragen aan de eerste golf. Is dat zo? De terugkeer van de vakantiegangers van voorbije zomer noemt hij nog erger. Is dat zo?

“Vroeger zagen we na skivakanties tijdens het krokusverlof de mazelen opflakkeren”, zegt Van Gucht in Het Laatste Nieuws. “Skiën op zich is niet zozeer het probleem, maar wel de après-ski en de feestjes. Het is koud, je zit vaak binnen, dicht bij elkaar met mensen uit heel Europa of zelfs daarbuiten: ideale omstandigheden voor het virus. Belgen gaan meestal met de auto of de bus op skivakantie en bij terugkeer riskeer je iedereen te besmetten als één van de passagiers het virus heeft opgelopen.”

Biostatisticus Geert Molenberghs vindt dat we maar beter helemaal niet naar het buitenland gaan. Hij pleit resoluut voor een staycation.

In ieder geval moet er volgens Van Ranst wat gedaan worden aan het ‘reisadvies’. “Dat is veel te vrijblijvend.” Als je reizen naar rode zone’s alleen maar “sterk afraadt” dan interpreteren de mensen dat volgens hem als een buitenkansje: “Weinig volk, veel plaats op het strand.” Van Ranst pleit daarom om reizen naar rode zone’s weer te verbieden.

Hoe zit het dan met de staycation van Molenberghs? Is België dan geen rode zone? Of komt het gevaar alleen maar van buiten de grenzen?