Horeca dicht, scholen open, maar weten ze wel waarom?

Is het niet vreemd dat men de horeca sluit omdat men vermoedt dat daar de broeihaarden zijn van de pandemie, en dat men de scholen openhoudt terwijl men niet weet of kinderen al dan niet de motor zijn van de pandemie. Het zou dus kunnen dat – zoals de cijfers aantonen – de cafés en restaurants niet de grote verspreiders zijn en toch op slot zijn en dat we de motor van de pandemie (de scholen) openhouden.

“Zowel voor de theorie dat kinderen het virus niet verspreiden als voor het tegendeel zal je studies vinden die je punt heel goed lijken te ondersteunen”, zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad. Dat is volgens hem eigen aan onderzoek naar een virus dat we nog maar enkele maanden kennen. Als dat geen twee maten en twee gewichten zijn!

In Boston beweren academici dat scholen niet de oorzaak zijn van de stijgende coronacijfers. Onderzoekers van de universiteiten van Princeton, Berkeley en Johns Hopkins, daarentegen, beweren – op basis van het grootste contactopsporingsonderzoek dat tot nog toe werd gevoerd – het tegenovergestelde. Voor Van Gucht is het “zeker geen zwart-witverhaal” en Van Ranst spreekt over een “aanvoelen”. Simpel gezegd:“Ze weten het niet.” Voor de horeca weten ze het eigenlijk ook niet, maar daar is de beslissing al lang doorgeduwd.