Delhaize wil politiek correct scoren.

De meeste bedrijven willen een bank vooruit als op het milieu en duurzaamheid, discriminatie en gendergelijkheid aankomt. Niemand wil namelijk een baksteen door de etalageruit of een ban op je onlineshop.

Bij Bol.com ververst een blanke meneer – die voor de meneren lijkt te zijn – een luier bij zwart kindje en roept vervolgens uit: “Kak, kak, kak”. Moet kunnen, want politiek correct!

Coca Cola brengt een Black Lives Matter – clipje dat barst van de politiek correcte boodschappen.  “Open zoals nooit te voren”, zegt een dichterlijke stem met een zwaar Antwerps accent. Coca Cola is erin geslaagd om elke bevolkingsgroep van deze planeet op een “correcte”manier in een clipje van een minuut te proppen. Il faut le faire!

En dan is er Delhaize. Je zag ze ongetwijfeld ook al hangen, de witte affiches met “Delhaize is niet de goedkoopste” erop. Geen actie van concurrenten, maar van Delhaize zelf, als promotie voor een nieuwe klantenkaart/app. De nieuwe kaart en app leveren meteen een korting op van 5 procent op alle producten met een nutri-score A en B. Alles op wat ‘gezond’ is dus. Hoe meer je koopt, hoe meer korting. Logisch. Maar delhaize gaat nog een stapje verder. Wie daarenboven ook nog eens zijn persoonlijke gegevens aan Delhaize geeft (gsm-nummer en e-mailadres) krijgt nog eens extra korting. Hoe meer gegevens je over jezelf vrijgeeft, hoe meer korting je krijgt op gezonde producten. Moet kunnen, want politiek correct!

Je kan ook gewoon naar een goedkope supermarkt zonder korting gaan.