Voor Demir (N-VA) is het stilaan wel geweest.

Gisteren werd het grote Europese sprookjesboek geopend en las Ursula von der Leyen ons het verhaal van de Green Deal voor. Het sprookje begint niet met ‘er was eens’, maar met ‘er zal zijn’. Een beetje een science fiction verhaal, zeg maar.

In het jaar 2050, wanneer de dieren weer spreken, gaat Europa netto geen CO2 meer uitstoten. Je kan dan bijvoorbeeld nog wel met je benzine-autootje naar de stad rijden, als je maar een boom of twee plant als je terug komt. Maar het kan ook zijn dat je geen boom meer hoeft te planten want als het aan de Europa ligt staat het land tegen die tijd vol elektrische laadpalen. Of daar stroom uitkomt, is nog niet zeker, want dat staat niet in het verhaaltje. Daarna leeft iedereen nog lang en gelukkig. Applaus op alle banken, behalve op de Vlaamse.

Met het risico om gelyncht te worden door woedende klimaatactivisten, zal Vlaanderen 32,6 procent minder CO2 uitstoten en tegen 2050 schat men 80 procent minder te halen. ”Het wordt tijd voor concrete en betaalbare maatregelen”, zegt Demir (N-VA). Ze wordt daarin bijgestaan door partijgenoot Van Overtveldt. Hij zegt dat de Europese doelstellingen gebaseerd zijn op luchtkastelen. “De plannen zijn financieel niet onderbouwd en missen geloofwaardigheid. Om een voorbeeld te geven: het totale Europese jaarbudget is 160 tot 170 miljard euro. Alleen wordt er gesproken over 260 tot 270 miljard euro. Hoe gaan ze dat betalen? Dat wordt nergens uitgelegd. Wie op basis daarvan anderen de les komt lezen schiet zijn doel ver voorbij”, aldus Van Overtveldt.

“Niet haalbaar en niet betaalbaar”, klinkt het dan weer bij Demir. “Het Vlaamse klimaatplan gaat naar een CO2-vermindering van 32 tot 33 procent, maar het is wel concreet. Liever minder ambitie met concrete maatregelen, dan allerhande ambities die alle richtingen uitschieten en niet duidelijk zijn”, aldus de minister.