Echte mannen doen niets liever dan vergelijken: de topsnelheid van hun wagens, de duurste reis, de uitgaven van hun vrouwen, het aantal neukbeurten per dag of per week (voor de veertigplussers), hun lichaamsdelen…

Je kan het zo gek niet bedenken. Laten we voor het plezier eens drie succesvolle BV’s nemen: Peter Van de Veire, Sean Dhondt en Stan Van Samang. Het toeval bracht hen onlangs in de media samen, het konden evengoed Bart Kaëll, Jani Kazaltzis en James Cooke zijn…

Peter, Sean en Stan zijn succesvolle mannen en hebben dan ook vennootschappen om de inkomsten te kanaliseren. Wat omvang (van de vennootschap) betreft is Peter de absolute winnaar. De totale activa van zijn firma bedragen meer dan die van Sean en Stan samen.

De winstgevendheid van de vennootschap van Stan is wel beter dan die van Peter of Sean. De winst in het laatste jaar bedroeg zowat 82.000 euro, bij Sean en Peter telkens net geen 50.000 euro. De drie vennootschappen zijn overigens flinke en gezonde ondernemingen met stevige financiële buffers.

Qua absolute cijfers wint Peter opnieuw in die categorie. Er is wel een verklaring: Stan is iemand die graag geld uit de vennootschap haalt. Dat mag en het is wettelijk. De anderen zijn eerder ‘oppotters’ naar goede Vlaamse gewoonte. Het verklaart voor een stuk de verschillen.

Als echte mannen onder elkaar, kan Peter in elk geval snoeven dat hij de grootste (firma) heeft. Maar Stan kan dan wel riposteren dat die van hem meer winst gemaakt heeft. En Sean? Die kan dan weer argumenteren dat zijn vennootschap een grotere financiële buffer heeft dan die van Stan. Zo zijn ze allemaal wel de beste… Echte mannen dus.

(Thierry Debels)