Met twee Golden Globe Awards, een Independent Spirit Award en een Academy Award op zak mag Brie Larson zeker en vast bij de Groten der Hollywood gerekend worden. Maar wie is deze 29-jarige Amerikaanse powervrouw eigenlijk?

Op 1 oktober 1989 werd Brie Larson in Sacramento geboren als Brianne Sidonie Desaulniers. In 1995 gingen haar ouders uit elkaar, waarna de zesjarige Brianne en haar jongere zusje Milaine met hun moeder naar Los Angeles verhuisden. Brianne wist toen al dat ze een carrière als actrice wilde najagen en niet veel later werd ze als jongste studente ooit toegelaten voor een opleidingsprogramma aan het American Conservatory Theater in San Francisco. Hoewel ze een verlegen kind was, schitterde ze op de scène en al gauw kwam haar acteercarrière van de grond met de rol van Lily Quinn in een aantal afleveringen van de dramaserie To Have & To Hold. Brianne was toen negen jaar oud. In 1999 volgde haar eerste filmrol in de romantische komedie Special Delivery en in 2001 kreeg ze voor het eerst een grote rol toegewezen in de reeks Raising Dad. Hiervoor werd ze genomineerd voor een Young Artist Award.

Hoewel Brianne in haar tienerjaren nog verschillende kleinere filmrollen op haar naam mocht schrijven in onder meer 13 Going on 30, Sleepover, Hoot en 21 Jump Street, verklaarde de actrice dat ze het acteren vroeg in haar carrière bijna opgaf. In een interview zei ze het volgende: “Ik was niet mooi genoeg om het populaire meisje te spelen en niet onopvallend genoeg om het timide meisje te zijn. Dus ik paste er nooit bij.” Toch hield ze vol en veranderde ze haar moeilijk uit te spreken achternaam naar Larson, de naam van haar Zweedse overgrootmoeder.

In 2013 sleepte ze een hoofdrol in de wacht in de grote speelfilm Short Term 12 en in 2015 werd haar rol als Joy “Ma” Newsome in de onafhankelijke film Room bekroond met onder meer een BAFTA Award, een Golden Globe en een Oscar voor Beste Actrice. Brie Larson viel voor de vertolking van een vrouw die jarenlang opgesloten leefde bijna 7 kilo af en vermeed zes maanden lang zonlicht om het bleke uiterlijk te verkrijgen. Niet veel later werd ze gecast voor Marvels machtigste superheld Captain Marvel

Desondanks meent Larson dat ze nooit het gevoel heeft gehad dat ze het echt gemaakt had in Hollywood. “Ik ben tientallen keren gebroken. Mijn IMDb-pagina lijkt misschien consistent, maar eigenlijk zitten er grote, lege tijdsperiodes in waarin ik wel drie audities per dag deed. Voordat Room uitkwam, had ik zelfs geldzorgen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo lang geleden.”

Haar rol in de grote Marvelproductie veranderde wel haar leven, zelfs nog voordat de film uitkwam. “Carol Danvers (het alter ego van Captain Marvel, red.) heeft me geleerd sterk te zijn, mijn mannetje te staan, mezelf te zijn en mijn eigenheid te leren waarderen. Hoewel ik zelf eerder introvert ben en astma heb, heb ik mezelf verder kunnen pushen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik kijk ernaar uit om haar met de wereld te delen.”

Hoewel de eerste superheldenfilm met een vrouw in de hoofdrol meteen een kaskraker was en in het eerste weekend zo’n 411 miljoen euro wereldwijd ophaalde, werd Brie Larson online aangevallen omwille van haar looks, fysieke kracht en feminisme. Er werd geschreven dat Larson blanke mannen haatte en de film werd gelasterd wegens ‘politiek correct’ en ‘buigend naar een feministische agenda’. Toen de trailer van Captain Marvel vorig jaar geleased werd, merkten sommige twitteraars kleinerend op dat Larson ‘niet genoeg lachte’.  Sommigen fotoshopten zelfs een glimlach op haar gezicht op promotionele posters.

Brie Larson reageerde op Instagram: “Nieuwsflits: je kan jezelf zijn. Dat wil zeggen dat je kan lachen of niet. Je kan sterk zijn op de manier waarop je dat zelf wilt. Je kan je jezelf eigen maken. Als iemand je het tegenovergestelde vertelt, vertrouw hen dan niet.” Daarna fotoshopte ze zelf een lach op foto’s van mannelijke superhelden.

Larson heeft zich intussen ontpopt tot een levensechte superheldin die eigenhandig het seksisme in Hollywood en op sociale media aanpakt. Toen eind 2017 de #MeToo-beweging opkwam, bracht ze een aantal vooraanstaande vrouwen in de filmindustrie samen om praktische oplossingen te bedenken om het leven van vrouwen op filmsets aangenamer te maken. Ze bespraken onderwerpen als gelijke verloning en ongewenste intimiteiten, wanneer de geluidsman bijvoorbeeld een microfoon in de bh’s van actrices vastpint. Toen Casey Affleck in 2017 een Oscar voor Beste Acteur kreeg ondanks beschuldigingen van seksuele intimidatie, lachte Brie Larson niet toen ze hem het beeldje overhandigde en weigerde ze ook voor hem te klappen.

Verder ontstond er controverse toen Brie Larson voor het uitkomen van Captain Marvel haar persinterviews wilde diversifiëren. “Ongeveer een jaar geleden begon ik meer aandacht te schenken aan mijn persdagen en aan de filmrecensenten die mijn films beoordelen. Het viel mij op dat dit met een overweldigende meerderheid blanke mannen zijn.” In deze speech op de Crystal Award for Excellence in Film in 2018 kaartte Larson het probleem openlijk aan. Daarop koos ze een niet-blanke vrouw uit met een hersenverlamming om haar te interviewen. Op Twitter werd ze toen zelf beschuldigd van seksisme en racisme tegen blanken.

Desondanks blijft Brie Larson positief en is ze voor veel vrouwen een rolmodel geworden. “Ik zie dat niet als een verantwoordelijkheid. Ik wil een authentiek leven leiden, één dat mij hopelijk gelukkig maakt, of op zijn minst tevreden. Als dat andere mensen inspireert, is dat oké. En als dat niet zo is, is dat ook oké.”

https://www.instagram.com/p/Buwv_K-DG0z/?utm_source=ig_web_copy_link

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught