Wie maakt ‘t strafste fake nieuws: Vlaams Belang of VTM?

Zo, die rakkers van Vlaams Belang durven zeg, zomaar fake nieuws brengen!

Het stond deze week in ‘t groot en heel breed in verschillende kranten: Vlaams Belang maakt een YouTube-filmpje en steekt daar meteen fake nieuws in.

Het gaat namelijk over ‘agressieve, illegale kerels van middelbare leeftijd’ aan de Turks-Griekse grens. In het filmpje wordt een schreeuwende man getoond, die ‘I want you dead’ schreeuwt – althans toch volgens de ondertitels. In werkelijkheid zou het volgens de kranten gaan om een man die zegt: ‘I want to dead’. Waarmee hij bedoelt dat hij dood wil, vanwege de uitzichtloze situatie waarin hij verkeert.

Straf staaltje fake nieuws, volgens de kranten. ‘De Morgen’ titelt zelfs: ‘Eigen (fake) nieuws eerst’. Tom Van Grieken heeft er een uitleg voor in Het Nieuwsblad: “Een van onze jonge medewerkers monteerde die beelden”, klinkt het. “Hij had dat inderdaad moeten checken. Negen minuten hebben we het over het gevaar van Erdogan, en jullie pikken er dat ene fragmentje uit. Ik vind niet dat wij daarmee fake nieuws verspreiden.”

Straf is wel, dat wanneer VTM nieuws een reportage maakt over de schrijnende toestand in een Antwerps ziekenhuis en daarin beelden monteert van een Italiaans ziekenhuis – allicht gefilmd tijdens de eerste golf – dit volgens dezelfde kranten niet onder de noemer ‘fake nieuws’ valt.

 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More