Greta Thunberg wil ook tijdens de coronacrisis actievoeren voor het klimaat.

De cijfers zakken een beetje en daar komt Greta Thunberg vanonder haar steen gekropen. “De klimaatcrisis is nog steeds bezig en vertraagt niet, zelfs niet in tijden als deze”, zei ze in een videodebat georganiseerd door het Nobelmuseum in Stockholm. “We moeten in staat zijn om twee crisissen tegelijk aan te pakken.”

Schoolstakingen hebben natuurlijk weinig zin als er geen school is. Bovendien ging Thunberg ook niet naar school. Maar ze weet wel hoe ze online moet betogen. “Als één virus onze economieën op enkele weken tijd kan vernietigen, dan bewijst dit dat we niet op lange termijn denken… We zijn niet veerkrachtig”, zei ze.

Ziezo, het is dus de schuld van het klimaat. Of lezen we dat verkeerd? De Paus begrijpt het alvast wel. Als een goddelijke ziener kondigde hij tijdens zijn audiëntie aan dat de jongeren terug zullen keren naar de straten om de planeet te redden. Fransiscus – de paus met de losse pollekes – is blijkbaar fan van Thunberg. “Ik heb deze initiatieven enorm gewaardeerd, en het zal nog nodig zijn dat onze kinderen de straat op trekken om ons te wijzen op wat evident is: dat we geen toekomst hebben als we het milieu dat ons staande houdt, vernietigen.”

Covid-19 is de wereld nog niet uit en we beginnen gewoon weer terug waar we we gebleven waren.