Cannabis wordt meer en meer aanzien als een onschuldig, recreatief middeltje. Maar het blijkt nu toch minder onschuldig dan gedacht…

Aan de Amen Clinics deed dokter Daniel Amen en zijn team een groot hersenonderzoek. De knappe koppen namen maar liefst 62.454 hersenscans onder de loep. De jongst gescande was een baby van negen maanden, de oudste mens die deelnam aan het onderzoek was maar liefst 105 jaar oud.

De geleerden analyseerden de bloedstroom die door het brein liep, waaraan ze – normaal – de exacte leeftijd van het individu konden achterhalen. Nadat ze op die manier de leeftijd hadden ‘geraden’, werd er naar de echte leeftijd gevraagd. Soms zaten ze er boenk op, maar soms zaten er ook enkele jaren verschil op.

Nadat ze dat gedaan hadden, konden ze proberen te achterhalen waarom het brein van sommige mensen meer verouderde dan de rest van hun lichaam.

Zo ontdekten ze dat het brein van stevige drinkers gemiddeld 0,6 jaar ouder was dan het eigenlijk werkelijk was. Maar bij mensen die geregeld een jointje opstaken, was de hersenveroudering gemiddeld 2,8 jaar.

Dat hadden de wetenschappers niet zien aankomen: cannabis wordt meer en meer aanzien als een onschuldig genotsmiddel, maar het blijkt nu toch ook schadelijk voor de gezondheid. Mensen bij wie hersenveroudering optreedt, hebben namelijk meer kans op beroertes en om (vroegtijdig) dement te worden.

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.