Wil de echte rijkste Belg nu opstaan?

Volgens Forbes is Eric Wittouck de rijkste Belg. Wie naar de dynamische lijst van Forbes gaat, ziet slechts 2 landgenoten: Wittouck en de gedreven West-Vlaming Luc Tack. Tack heeft een vermogen van 1,2 miljard dollar volgens Forbes en staat op plaats 2.107. Wittouck weegt 8 miljard dollar en staat op plaats 272.

De volledige lijst van rijkste mensen staat hier.

Er is een groot verschil tussen beiden: Tack is een echte ondernemer die het aandurfde om eigen geld in Picanol te steken toen iedereen van de angst bibberde. Later kocht hij aandelen van Tessenderlo Group. Wittouck had het geluk in een rijke familie geboren te worden. Wittouck vinden we vandaag in Luxemburg, Monaco, Engeland en zelfs in belastingparadijzen. Tack woont in Bachte-Maria-Leerne.

Je kunt je de terechte vraag stellen of er geen andere Belgen in de lijst van Forbes thuishoren, mensen zoals Alexandre Van Damme bijvoorbeeld, volgens velen toch de échte rijkste Belg met een vermogen dat veel groter is dan de Brusselaar Wittouck (die wel in Monaco woont). Van Damme woont overigens in Zwitserland waar zijn dochter een niet onverdienstelijke amazone is.

Mensen houden van lijstjes, zelfs als ze compleet onzinnig zijn. De methodologie van Forbes, zelfs al heeft het blad een goede naam, stinkt en slaat wetenschappelijk gezien nergens op.

Een goede lijst samenstellen vereist 3 elementen: een goede methodologie (hoe bepaal je rijkdom?), de aanwezigheid van alle personen (volledigheid) en correctheid (je probeert de rijkdom zo exact mogelijk te bepalen, wat op zich een huzarenstuk is).

Uit zeer goede bron weet ik dat écht rijke mensen lachen met dergelijke lijstjes. Ze hebben nog gelijk ook.
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More