Nog nooit zoveel doden op één dag.

In de VS stierven er de afgelopen 24 uur 1.169 mensen als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat is een triest record dat wellicht de komende dagen meermaals zal gebroken worden. Tot nu toe was het Italië dat bovenaan het lijstje stond met 969 doden op 27 maart. Het gaat hard in de VS. Woensdag had men een totaal van 884 coronadoden, vandaag zijn er dat 6.057 doden.

Amerika is nu officieel in oorlog. President Trump roept de Defense Production Act in, een oorlogswet die hem de bevoegdheid geeft om van bedrijven te eisen dat ze beademingsapparatuur gaan produceren. Het land heeft met 245.559 het grootst aantal besmettingen ter wereld.

In ons land is het dodenaantal gestegen tot 1011 en komt daarmee op het gemiddeld aantal doden dat er jaarlijks bij een klassieke griepepidemie valt. Misschien dat de laatste non-believers – die blijven beweren dat een griep jaarlijks meer slachtoffers maakt – gaan inzien dat we hier met een ernstig probleem zitten. Het is een gevaarlijke vorm van negationisme om te blijven beweren dat het allemaal maar opgeklopte show is. Zelfs de experten hebben het virus onderschat. De hele wereld zit ondertussen binnen – omdat dat het enige verweer is tegen deze onzichtbare vijand – en nog vallen er zoveel doden.

En we zijn nog maar net begonnen.