Oud-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen (77) zit opnieuw in de cel. Van Mechelen werd maandag opgepakt als hoofdverdachte in onderzoek naar de invoer van duizenden kilo’s cocaïne. Bij tientallen huiszoekingen werd volgens diverse berichten in de media “voor miljoenen euro aan cash, goud en luxevoertuigen” in beslag genomen.

Bij oude knarren doet de naam Van Mechelen uiteraard een belletje rinkelen.

In 2011 werd de legendarische Van Mechelen, ooit de “God de Vader” van de Antwerpse rijkswacht genoemd, eindelijk in de cel gegooid, na een vlucht die acht jaar had geduurd.

De Antwerpse ex-rijkswachter Willy Van Mechelen werd toen opgepakt in zijn kleine flat in de buurt van het Nederlandse Dordrecht. De Standaard: “Hij had er zich stilletjes verborgen en wachtte al een paar jaar geduldig op de verjaring van zijn straf.”

De voormalige superflik werd in 2002 al door het Antwerpse hof van beroep tot vijf jaar cel en een boete van 100.000 euro veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van twee containers marihuana.

Maar Van Mechelen wilde niet naar de cel. Hij dook onder, eerst in Angola waar hij via bevriende (Antwerpse) diamantairs werk vond, later in Nederland.

De Standaard: “Van welk geld hij in Nederland leefde, is niet bekend maar het lijkt erop dat Van Mechelen in Angola een serieus spaarpotje opbouwde waar hij vervolgens in Nederland op kon teren.”

Na acht jaar onderduiken was het einde van zijn clandestiene leven eigenlijk in zicht, in september 2012 zou zijn veroordeling tot vijf jaar cel definitief verjaren. En dan kon Van Mechelen gewoon terug naar huis in België.

De Standaard: “Maar op de valreep werd hij eerder deze week dan toch opgepakt in zijn flatje door het FAST-team van de federale politie, gespecialiseerd in het opsporen van voortvluchtigen. Hij droeg de pas van zijn jongere broer Paul op zak, met zijn foto er op gekleefd.”

“Adjudant-chef Willy Van Mechelen was in de jaren 90 niets meer en niets minder dan de ‘God de Vader’ van de Antwerpse BOB, de opsporingsbrigade van de toenmalige rijkswacht”, vertelde Jean-Charles Verwaest, oud-gerechtsjournalist van De Standaard, toen in die krant.

Verwaest heeft Van Mechelen goed gekend toen die aan het hoofd stond van de sectie zware criminaliteit van de BOB. “Hij zorgde door zijn contacten in het milieu mee voor de doorbraak in talrijke moorddossiers en ontvoeringen, waaronder de zaken van Baron Bracht en Anthony de Clerck. Willy Van Mechelen kende alle kleine en grote criminelen in Antwerpen. Maar hij zat veel te diep in het milieu, op een manier die vandaag nooit meer zou kunnen bij de politie. Toen hij in 1995 zelf werd opgepakt, was dat dan ook niet echt een verrassing.”

Vandaag herhaalt de geschiedenis zich opnieuw…