“Angst om geïnfecteerd te raken door N-VA is blijkbaar groter dan angst voor coronavirus”

Vandaag hebben negen partijen het vertrouwen gegeven aan Wilmès II: de MR, Open VLD, CD&V, de PS, de SP.A, Groen, Ecolo, CDH en Défi. De twee Vlaamse partijen die samen de meerderheid vertegenwoordigen in Vlaanderen, N-Va en Vlaams belang, deden dat niet. De overwinnaar van links, PVDA, weigerde om “een blanco cheque” te geven. “Wij zullen constructief zijn met deze regering, want de gezondheid gaat ons nauw aan het hart. U zal onze steun hebben voor de maatregelen die u treft. Maar we kunnen u geen blindelings vertrouwen geven. We blijven een oppositiepartij”, zei Raoul Hedebouw.

N-VA vreest dat de coronacrisis zal gebruikt worden om de Vivaldi-coalitie geïnstalleerd te krijgen. Fractieleider Peter De Roover zei in zijn speech dat zijn partij brutaal opzij is geschoven.Angst om geïnfecteerd te raken door N-VA is blijkbaar groter dan angst voor coronavirus”, aldus een verbitterde Peter De Roover.

Bij Vlaams Belang horen we bijna dezelfde woorden. “U vraagt eenheid en vertrouwen. Eenheid kan ik niet geven, want dat hebt u niet gezocht. En vertrouwen kan ik niet geven, want dat hebt u beschaamd”, aldus voorzitter Tom Van Grieken.

Maar ook zij die wel het vertrouwen gaven, deden dat niet van harte. Bij Open Vld benadrukte Egbert Lachaert dat Wilmes II “geen voorafname mag zijn van deze of gene coalitie”. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten zei dat de vorming van een regering met een sterke meerderheid ook een prioriteit moet zijn. Zelfs Groen en sp.a maakten een kanttekening bij het geven van hun vertrouwen. Ook zij benadrukken dat de aanpak van de crisis de enige taak van deze regering mag zijn.

De PS liet weten dat zij “waakzaam zullen blijven”.

En Wilmès, die zat erbij en keek ernaar.

Het is de bedoeling dat de regering de komende drie tot zes maanden met volmachten aan de slag gaat. Daarvoor moet de Kamer binnenkort ook nog een wet goedkeuren.