Een minderheidsregering wordt onze noodregering.

Officieel krijgen we een volwaardige regering, maar eentje met heel veel ‘maars’. Wilmès krijgt een minderheidsregering met bijzondere machten voor een beperkte tijd, met een beperkte opdracht. Dat is goed nieuws voor de crisis die corona aanricht en dat is slecht nieuws voor de politiek.

Belgischer dan dit wordt het niet. Tien partijen zijn het eens geworden. Een vrouw die bij de laatste verkiezingen 16.180 voorkeurstemmen haalde, krijgt het roer in handen van een schip in volle storm.

N-VA, PS, MR, Open Vld, CD&V en sp.a. zijn gisteren om 14 uur beginnen praten. Later sloten ook Groen en Ecolo zich bij het overleg aan, net als cdH en DéFI. Na 9 uur onderhandelen zijn ze – in het belang van het land – tot een werkbaar akkoord gekomen. De huidige minderheidsregering van MR, CD&V en Open Vld zal vanaf morgen niet langer in lopende zaken zijn, maar zal de gedoogsteun krijgen van alle andere partijen met uitzondering van Vlaams Belang en PVDA. De bijzondere machten zullen in eerste instantie drie maanden duren, en worden mogelijk nog eens verlengd met diezelfde periode. De volledige volmacht beperkt zich tot de strijd tegen het coronavirus.

De vorming van een échte regering zal pas later worden opgenomen, wanneer de coronacrisis bedwongen is.