Een ziedende Peter De Roover (N-VA) beschuldigt parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) ervan zijn functie te misbruiken door een parlementslid het recht op spreken te ontnemen.

In de Kamer stond normaal gezien deze namiddag de vertrouwensstemming in de minderheidsregering-Wilmès II op het programma. Alleen ging dat niet door, waardoor de ‘Vivaldi-partijen’ een motie van wantrouwen tegen de regering moesten blokkeren. De gemoederen raakten verhit en er volgde een zware clash in de Kamer. N-VA en Vlaams Belang uitten hun woede omdat dat Wilmès weigerde het vertrouwen te vragen. Daarop sloot parlementsvoorzitter Patrick De Wael de micro van Peter De Roover. Na afloop ventileerde De Roover zijn woede en frustratie in een emotioneel interview met Linda De Win voor Villa Politica.

Volgens De Roover heeft premier Wilmès niet opnieuw het vertrouwen gevraagd aan het parlement omdat ze bang is dat de PS haar dat niet gunt en daardoor een probleem binnen de Vivaldi-coalitie blootlegt, zijnde de postjes. “Ik heb op 17 maart niet gezegd dat ze op 17 september het vertrouwen ging vragen, ze heeft dat zelf gezegd”, aldus een ziedende De Roover. “Ik zeg niet dat zij moet doen wat ik wil, ik zeg dat ze moet doen wat zij officieel, in de kamer heeft meegedeeld en het vertrouwen kan vragen aan het parlement. “Als we daar van afstappen, als we we zeggen dat een regering ook het vertrouwen kan krijgen in een kranteninterview, waarvoor dient dit parlement dan nog?”

Volgens De Roover gaat het over een imagostrijd tussen de MR en de PS en over postjes, meer bepaald over wie straks de tent mag leiden. N-VA betreurt dat de voorzitter van het parlement, Patrick Dewael, niet heeft ingegrepen en Wilmès niet op haar parlementaire verplichting heeft gewezen. “Patrick Dewael heeft zijn functie misbruikt”, aldus een woedende De Roover. “Men is begonnen met een parlement monddood te maken met een coalitie die er nog niet eens is.”

Als Vivaldi er ooit komt, dan is ze bij deze gewaarschuwd, dat de oppositie niet van de poes zal zijn.