Nationale Veiligheidsraad past hier en daar wat aan.

 

Afscheidnemend premier Wilmès bracht in traditioneel slecht Nederlands vooral oud nieuws. Enkele clichés die doormediageile virologen al waren voorgekauwd en hier en daar een aanpassing. Het was te verwachten dat politici op dit wankel moment van de federale onderhandeling geen grote negatieve veranderingen zouden doorvoeren.

Wat is er nieuw, wat verandert er?

  • Het dragen van een mondmasker is vanaf 1 oktober niet langer verplicht buiten, behalve op extreem drukke plaatsen, waar veiligheidsafstanden niet in acht kunnen worden genomen.
  • De bubbel verdwijnt: iedereen mag maximaal met 5 mensen per maand nauw contact hebben, maar aantal moet zoveel mogelijk beperkt worden.
  • Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen: als ze afstand houden én niet met meer dan tien mensen tegelijk samenkomen (kinderen worden niet meegeteld).
  • Bijeenkomsten: indien u zelf een evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen niet inbegrepen). Dat geldt ook voor bijeenkomsten op straat.
  • Professioneel georganiseerde evenementen, zoals feesten of recepties, zijn onderworpen aan de regels van de horeca. Er is geen limiet voor het maximale aantal gasten, maar het zijn er wel maximaal 10 per tafel. En uiteraard moeten alle protocollen worden gevolgd. Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.
  • Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine ingekort tot 7 dagen.
  • Vanaf vrijdag is het niet langer verboden om rode zones te bezoeken (als het wel mag van het land van bestemming), al wordt het wel nog altijd sterk ontmoedigd.

Voor evenmenten met publiek blijft alles zoals het was: 200 personen binnenshuis en 400 personen buitenshuis.

Er komt een barometersysteem op nationaal, regionaal en lokaal niveau zodat er snel beslissingen kunnen worden genomen als de situatie betert of verslechtert. Celeval werkt er nog aan. De barometer zal zich in de eerste plaats baseren op de evolutie van het aantal hospitalisaties. Wanneer de barometer zal worden toegepast, is onbekend.

Eind van de maand wordt de corona-app geactiveerd. De app zal je waarschuwen. Daarna doe je met die waarschuwing wat je wilt. De app is niet verplicht.