Het vierde seizoen van Bake Off Vlaanderen wordt eind oktober op VIER en VIER.be uitgezonden. Er zijn slechtere manier om tijd te verspillen, maar ook betere natuurlijk.

Dit jaar gaat het bakfestijn niet door in de groene kasteeltuin, maar in de koningin der badsteden – of is het nu bakstad? – Oostende.

Als we zouden kijken, dan is het uiteraard omwille van de fenomenale presenteerprestaties van West-Vlaming Wim Opbrouck.

Om een of andere reden situeer ik het geboortejaar van Wim altijd in 68, terwijl het 69 is. Dat komt allicht omdat de meeste BV’s in 1968 geboren zijn.

Wim doet me wel denken aan de jaren 90. Dan is Windkracht 10 op tv. Het verhaal van deze Vlaamse versie van Top Gun is eenvoudig. An Ceurvels, Vic De Wachter, Marc Van Eeghem, Huub Stapel, Tom Van Bauwel, Tom Van Landuyt, Warre Borgmans, Gene Bervoets, Ludo Busschots, Wim Opbrouck, Kurt Defrancq en Gert Lahousse zijn de Seaking-helden van het 40ste Smaldeel.

Andrea Croonenberghs bevrouwt het rescue-zenuwcentrum van de Koksijde-basis. “Zij bedient de scramble-knop, de alarmbel die de Seaking-piloten in luttele seconde in dappere redders doet veranderen”, schrijft Gazet van Antwerpen.

Wim speelde Nick ‘Mercator’ Bouvry in de rol van navigator met de graad van kapitein in de eerste 13 afleveringen van 1997.

Het duurt toch tot 2006 vooraleer Wim met zijn partner een vennootschap opricht.

In het laatste boekjaar, afgesloten op 30 juni 2019, werd een mooie winst gemaakt. Het ging zelfs om een verdubbeling ten opzichte van het boekjaar daarvoor. De totale activa bedragen iets meer dan 400.000 euro.

Dat geeft wel een enigszins vertekend beeld, aangezien het kapitaal van de vennootschap in 2018 verminderd werd met 99.000 euro om het te verlagen van 117.600 euro tot 18.600 euro door terugbetaling in speciën van 990 euro per aandeel, en dit door afname van het werkelijk volstort maatschappelijk kapitaal, zonder vernietiging van aandelen doch met evenredige vermindering van de fractiewaarde van de aandelen.

Wim is ondertussen de kaap van de 50 gepasseerd en dan wordt een mens al wat wijzer.

Opbrouck deze zomer nog in Het Nieuwsblad: “Ik ben mijn roze bril wel een beetje kwijt als het over de multiculturele samenleving gaat. Maar ik blijf wel proberen. Bij Bake off zoeken we bewust diverse kandidaten en vorig jaar hadden we twee moslima’s die perfect geweest zouden zijn. Maar de opnames vielen samen met de ramadan en dus kon het niet. Dat vind ik dan toch jammer.”

“Ik heb bijvoorbeeld ook een goed contact opgebouwd met mijn Marokkaanse overbuurman. Ik ben echt op hem afgestapt. Maar met zijn vrouw heb ik geen contact, haar kan ik de hand niet schudden. Al zou ze me kunnen helpen om bijvoorbeeld mijn recept voor couscous te verbeteren. Ik vind dat niet lastig, maar wel spijtig.”