Winkels zijn straks alleen nog in België dicht

Belg gaat kerstshoppen over de grens.

In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn de winkels gewoon open. En ook in Frankrijk ziet het ernaar uit dat eind deze week de rolluiken weer naar boven mogen. Geen enkele studie toont aan dat de winkels zelf broeihaarden zouden zijn. Alleen de drukte in de straten zou gevaarlijk zijn. Dat bevestigt ook biostatisticus Geert Molenberghs in ‘Het Laatste Nieuws’, al is het met een ‘maar’. “Toen de winkels in mei weer opengingen, hadden we een veel lagere circulatie van het virus. Het was ook mooi weer, de deuren van de winkels stonden steeds open. Dat was een heel andere situatie dan nu. We moeten opletten: het is niet omdat een ander land begint te versoepelen, dat wij ook gewoon moeten volgen.” Voor Marc Van Ranst is het nog te vroeg. Volgens hem is het een kwestie van timing. Wellicht de nagel op de kop. Nu, straks of helemaal wachten tot na de feestdagen? Een perfecte oplossing bestaat niet. Wachten tot vlak voor kerstmis zou een stormloop veroorzaken, nu openen is volgens de statistieken te vroeg en niets doen betekent een nekschot voor veel winkeliers en openen we de deuren voor talloze shopvluchtelingen.

De Belgische winkeliers smeken om open te mogen en willen daar desnoods hyper-strenge voorwaarden voor aanvaarden. “We zullen bijvoorbeeld maar één klant toelaten per 15 vierkante meter, terwijl dat nu 10 vierkante meter is”, aldus handelsfederatie Comeos. “En er zal ook alleen op afspraak kunnen worden gewinkeld, zodat er nergens een grote toestroom ontstaat.”

Voorlopig is een heropening van de winkels een no go voor premier De Croo. Vrijdag valt de beslissing en weten we of ons land door wetenschappers of door ministers wordt bestuurd.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More