“Niemand weet nog wat je van hem kan verwachten.”

Dat zijn de woorden van een voormalig functionaris van het Witte Huis. Wat de hele wereld al lang vermoedt, word mondjesmaat toegegeven door de directe entourage van Trump. Ze maken zich zorgen over zijn ‘grillige gedrag, woede-uitbarstingen en bizarre fixaties’.

Vorige week nog, probeerde hij de landkaart van Amerika te hertekenen om zijn gelijk te halen. Hij bleef volhouden dat de staat Alabama in de baan van orkaan Dorian lag, ondanks het feit dat het Amerikaanse KMI dat al lang had weerlegd. Hij ging zelfs zo ver om met een viltstift de lijnen op de landkaart aan te passen.

“Mensen zijn gewend aan een president die dingen zegt die niet helemaal waar zijn, maar een landkaart hertekenen, is een verontrustende stap te ver”, klonk het.

Psychiater dr. Lance Dodes waarschuwde in augustus al voor ‘een versneld verval’ van Trumps geestelijke vermogens. “Hij heeft de behoefte om almachtig en geliefd te zijn, “ vertelt hij aan de ‘Business Insider’, “hij kan geen rivaliteit verdragen, terwijl concurrentie per definitie toch een eigenschap is van een democratie.”

Wisten wij dat eigenlijk allemaal al niet heel lang?