Extinction Rebellion wil persé zijn eerste martelaars.

Vanochtend heeft het geen haar gescheeld of Extinction Rebellion (ER), de extremistische klimaatorganisatie, had haar eerste martelaren. Als er geen medewerker van de spoorwegmaatschappij was tussen gekomen, was de kans groot dat de twee activisten waren gelyncht. In volle ochtendspits waren de twee redders van de wereld op een metrotrein geklommen en verhinderden pendelaars om naar het werk te gaan. Zij hadden een spandoek opengevouwen waarop stond: ‘Business as usual = Death’.

Aanvankelijk werden ze nog beleefd verzocht om naar beneden te komen maar de twee martelaren van dienst weigerden te luisteren. Woedende pendelaars sleurden het geëngageerde tweetal dan maar van de wagon en begonnen hen in mekaar te slaan.

Het was geen toevallige keuze van ER om net daar een actie te organiseren, niet omdat men daar veel mensen tegelijk bereikt, maar omdat het mensen raakt op hun gevoelige plek: werk. De kans dat gewone mensen die verhinderd worden om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, de controle verliezen, is reëel. Dat het slechts tot enkele rake klappen kwam, is een streep door de rekening van ER die er alles aan doen om een ernstig ongeval uit te lokken. Ook nu weer was de keuze van twee nerds met overgewichten staartje boven op een metrostel niet toevallig gekozen, in de hoop op ernstige gevolgen. We herhalen nogmaals de woorden van leider Hallam: “ We moeten geweld uitlokken.”

De vraag is of er dan werkelijk doden moeten vallen, vooraleer men optreedt tegen dit fudamentalisme.