“We nemen het de Belgische regering bijzonder kwalijk dat ze gedwongen werden te vluchten.”

Volgens de advocaten van de drie Antwerpse Syriëstrijders en hun zes kinderen, konden de vrouwen niet anders dan met de hulp van mensensmokkelaars vluchten uit hun kamp en “een aartsgevaarlijke tocht” ondernemen. Dat lezen we in Het Nieuwsblad. Zoals bekend werd er een dwangsom van 5.000 euro geëist per dag dat de kinderen niet teruggehaald werden. Het Brusselse hof van beroep doet daar in oktober uitspraak over. De advocaten melden dat ze “nog zullen bekijken” of ze dat geld gaan opeisen. “De nalatige houding van België die hier kinderlevens in gevaar brengt, mag niet zomaar beloond worden, “luidt het.

In tegenstelling tot Nederland waar de Hoge Raad de regering niet verplicht om IS-vrouwen terug te halen, gaat België toch over tot repatriëring.

Wellicht zullen de drie vrouwen, Baghouri, en de Antwerpse schoonzussen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) met hun kinderen woensdag vanuit Turkije naar België worden overgevlogen. De drie vrouwen zullen hier naar de gevangenis worden gebracht, de zes kinderen naar het ziekenhuis.