Bij CD&V zien ze de bui al hangen.

Nog voordat de inhoudelijke onderhandelingen van Vivaldi afgerond zijn, zet N-VA druk op een van de moeilijkste beslissingen die ze de komende dagen en weken moeten nemen: de bevestiging van de kernuitstap. Zaterdag liet Zuhal Demir (N-VA) verstaan dat als de kernuitstap er komt in 2025, zij de vergunningsprocedures voor de gascentrales zal blokkeren vanuit de Vlaamse regering. “Op Vlaams niveau hebben we samen beslist dat de betaalbaarheid van de energiefactuur belangrijk is”, zei Demir. “Als men nu federaal kiest om de kerncentrales te sluiten, dan zal dat 100 miljoen euro extra kosten. Wie gaat dat betalen?”

Bij CD&V schiet die vorm van chantage in het verkeerde keelgat en beseffen ze welke bui hen boven het hoofd hangt na hun woordbreuk met Vlaanderen. Ten minste als Vivaldi er komt, want echt van harte is het blijkbaar bij niet één van de zeven partijen.

Wanneer de partijvoorzitters uit hun quarantaine komen – behalve wonderkind Bouchez die dat voor zichzelf niet nodig vindt – zullen er knopen moeten worden doorgehakt. De christendemocraten zitten gesandwhicht tussen de N-VA, die de kernuitstap wil uitstellen, en de ecologisten, voor wie de kernuitstap in 2025 het uitgangspunt blijft.

De klok tikt. Op 21 september deponeren preformateurs Lachaert en Rousseau hun eindverslag bij de koning waarin de belangrijkste inhoudelijke knopen – kernuitstap, abortus, belastingen – zijn doorgehakt, en moeten ze beslist hebben wie er premier wordt. Op 1 oktober moet de nieuwe regering klaar zijn.