Voor het eerst in tien jaar kijkt elektronicabedrijf Apple tegen een daling in omzet aan. Het zou dus best eens kunnen dat de iDevices binnenkort in prijs zullen dalen.

De verkoop van iPhones bepaalt voor het grootste deel het totale inkomen van Apple. Het laatste kwartaal zakten de inkomsten van die verkoop met 15 %. Dat zorgde voor een algemene vermindering van 4,5 % in de zakken van de elektronicagigant. Tim Cook, opvolger van Steve Jobs, lijkt eindelijk echt te beseffen wat hiervan de oorzaak is: de belachelijk hoge prijzen van de toestellen.

Vooral in China is er een sterke daling in verkoop van iPhones te merken. Cook wijt dit aan de dollar, die op dit moment erg sterk staat, waardoor de prijzen meteen de hoogte in schieten in sommige afzetmarkten. Vooral daar wil hij nu de prijzen gaan drukken om de verkoop opnieuw te stimuleren. Cook en onderdanen zouden dat deze maand reeds herbekijken.

Apple mocht de laatste drie maanden van 2018 nog zo’n 73,88 miljard euro opstrijken, goed voor een netto winst van 17,49 miljard euro. Dat is iets minder dan de voorgaande 77,37 miljard euro inkomsten en 17,61 miljard euro winst. Verder zou er op dit moment een recordaantal van 1,4 miljard iPhones in gebruik zijn, wat zo’n 100 miljoen meer is dan het jaar daarvoor.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught