Jongens toch, het is tegenwoordig nogal wet met al die beelden en racisme en zo.

In Groot-Brittannië moet Winston Churchill van zijn sokkel, in Amerika is dat Columbus en bij ons is dat Leopold II. De voormalige Belgische koning heeft namelijk heel wat uitgestoken, daar in ‘de Congo’.

Prins Laurent, ongetwijfeld de slimste van de koninklijke familie, begrijpt al die heisa niet. “U moet maar eens zien wat Leopold II allemaal gedaan heeft in België”, zo legt de prins uit in Sudpresse-kranten. “Hij heeft parken laten aanleggen in Brussel enzovoort. Hij heeft heel wat mensen tewerkgesteld. En diezelfde mensen hebben misbruik van hem gemaakt. Leopold II heeft dat allemaal niet zelf gedaan. Hij is zelf nooit in Congo geweest, ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou laten lijden hebben.”

Maar goed, de beelden van Leopold II moeten gesloopt worden. Maar dan staan er heel wat sokkels leeg in ons land, en dan moeten er daar natuurlijk andere beelden in de plaats komen.

Eén van de kandidaten om Leopold II te vervangen, is Patrice Lumumba. Lumumba was de eerste democratisch verkozen president van Congo. Maar hij stond bij andere wereldleiders uit die tijd ook bekend als een communist.

Lumumba werd in 1961 vermoord. Over zijn dood gaan verschillende verhalen de ronde, het ene al wat gruwelijker dan het andere. Zo zou zijn lichaam opgelost zijn in zwavelzuur, en nooit gevonden. Dat laatste is nogal logisch natuurlijk: los maar eens iets op in zwavelzuur, en probeer het daarna nog maar eens terug te vinden.

De officiële versie is, dat hij waarschijnlijk met steun van de Belgische overheid werd omgebracht. Maar er zijn ook andere, onofficiële versies.

Nikita Chroetsjov, destijds partijleider van de Russische Communistische Partij – en kameraad van Lumumba – stelde bijvoorbeeld dat Hammarskjöld verantwoordelijk was voor de dood van Lumumba. De Zweed Hammarskjöld was toen secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op 18 september 1961 kreeg de man een ‘ongeluk’ met dodelijke afloop…

Lumumba had ook enkele zonen. Eén van hen had een tijdlang als hobby: bomaanslagen plegen in Kinshasa.

 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.