Magnette neemt het opdoeken van de Senaat op in zijn onderhandelingsnota.

Het lijkt erop dat Magnette een hand reikt naar de NV-A, al zou dat straks ook wel eens een steek naar de partij kunnen zijn. Het is algemeen geweten dat NV-A de Senaat, en zelfs de hele federale constructie, wil opdoeken. Het feit dat Magnette nu voorstelt om de Senaat af te schaffen zou er op kunnen wijzen dat de PS-informateur een brug wil bouwen over de Grand Canyon.

Al is het een eerder ongevoelig punt, want met uitzondering van CD&V en Senator Bert Anciaux – die voor zijn job vreest – zijn alle politieke partijen te vinden voor het afschaffen van de senaat. Stel dat de NV-A straks niet in de federale regering zit, dan zullen de andere partijen het niet nalaten om een neus te zetten naar de Vlaams-nationalisten en het afschaffen van de Senaat als een pluim op hun hoed steken. Een win-win voorstel voor Magnette dus.

Maar zo ver is het nog niet. Voorlopig is het nog maar een voorstel. Voor het afschaffen van de Senaat is een grondwetswijziging nodig en dat kan pas gefinaliseerd worden in 2024.