3 maart, commissie volksgezondheid, viroloog Van Gucht doet een foute voorspelling.

Twee conclusies: 1. Steven Van Gucht zat er stevig naast met zijn worstcasescenario, 2. De Chinezen hebben heel de wereld belogen.

Op 3 maart schetst viroloog Steven Van Gucht het scenario van wat we mogen verwachten. Hij noemt zichzelf voorzichtig en zegt dat zijn worstcasescenario gebaseerd is op feiten en niet op wiskundige omwegen zoals die in de pers worden gebruikt.

Terwijl Maggie De Block zelfzeker en zelfbewust naast haar expert de conclusies zit te beamen, vertelt Van Gucht dat er in het  worstcasescenario er in België een 13.000 mensen zullen besmet worden waarvan er 2 à 3.000 mensen moeten gehospitaliseerd worden. Daarvan zouden er een 5 à 700-tal mensen in de intensieve zorgen kunnen belanden. Met andere woorden – volgens Van Gucht – te vergelijken met een zware griep-epidemie.

Van Gucht benadrukt dat deze voorspelling onwaarschijnlijk is omdat het het worstcasescenario is, gebaseerd op de cijfers van China waar op dat moment 67.000 gevallen waren gediagnosticeerd en waar 2700 mensen waren gestorven. Dat we die Chinese cijfers nu ernstig in twijfel mogen trekken, bewijzen de cijfers van Italië, Spanje en de VS waar zich op dit moment een kleine apocalyps aankondigt.

In de stad New York zijn er momenteel 2624 doden gevallen – evenveel als in China toen – en de uitbraak is er nog maar net begonnen. Amerika telt vandaag 278.458 besmettingen en 8.501 doden. In ons land staat de teller op 16.770 besmettingen, 5678 mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, 1245 mensen op intensieve zorgen en 1245 doden.

Het blijkt dus – zelfs voor virologen – zeer moeilijk om een voorspelling te doen. Iedereen maakt fouten, maar het ondermijnt wel de betrouwbaarheid van de dagelijkse informatie.