Dikke kans dat je nog nooit gehoord hebt van de Thomas Inch Dumbbell.

Waarom niet? Wel, zeer simpel. 99,9 procent kans dat je het gevaarte onmogelijk krijgt opgetild. Het gewicht is volledig van staal gemaakt en weegt – hou je vast – tachtig kilo. Maar dat is niet wat het zo moeilijk maakt om het omhoog te heffen.  De stalen handgreep is zo dik als een blikje frisdrank, hetgeen het bijna onmogelijk maakt om er een degelijke grip op te krijgen.

De halter heeft zijn naam te danken aan de uitvinder, Thomas Inch. Geboren in 1881, stond hij tijdens zijn gloriejaren bekend als de Sterkste Man van Groot-Brittannië. Hij liet dit gewicht special smeden voor hem en hij ging ermee op tournee. Hij daagde telkens stoere mannen uit in het publiek om het gewicht te komen tillen. De legende luidt dat behalve Inch zelf niemand er ooit is in geslaagd zijn uitvinding succesvol omhoog te krijgen.

De originele Thomas Inch Dumbbell zou momenteel in het bezit zijn van de legendarische NFL-coach Kim Wood. Door de jaren heen zijn er veel replica’s gemaakt. Deze worden gebruikt om krachtpatsers te testen tijdens verscheidene competities.

De Amerikaanse gewichtheffer en professioneel worstelaar Mark Henry, die actief is in de WWE, is één van de weinige stervelingen die erin is geslaagd de Thomas Inch Dumbbell-uitdaging tot een goed einde te brengen. Je hebt dan ook reusachtige handen nodig om het ding in de eerste plaats vast te kunnen pakken, iets waar Henry niet mag over klagen.

Neem maar eens een kijkje. Respect!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."