Toch half miljoen euro minder voor op preventie?

In december vorige jaar kwam er hevige kritiek op minister Beke toen die stevige besparing aankondigde in de preventieve gezondheidszorg. Beke draaide en keerde en probeerde op alle manieren uit te leggen dat hij ‘het terrein’ heel goed kende en dat hij heel begaan was met de sector. Uiteindelijk kwam hij met de mededeling dat de collega’s een deel van hun departement aan hem hadden afgestaan en dat door een die budgettaire meevaller 1,3 miljoen gevonden was.

De besparingen op mentale gezondheidszorg, kankerbestrijding en mondzorg kwamen er niet, zijnde 520.000 euro. Maar Sensoa, het Vlaams Instutuut Gezond Leven krijgen nog altijd de aangekondigde klappen. Samen goed voor 510.000 euro minder. Nochtans zou er nog 800.000 euro over zijn. Steffen Van Roosbroeck – woordvoerder van Beke – zegt dat dat geld wel nog naar preventiebeleid zal gaan, maar dat ze samen met de organisaties bekijken voor wie en hoe.

Freya Van den Bossche (sp.a) heeft echter een ander verhaal. Zij beweert dat de meeste besparen toch gewoon zijn doorgaan nadat de commotie was overgewaaid en men ongemerkt de zaken kon verschuiven. “Van de beloofde 1,3 miljoen euro aan terug te draaien besparingen is vandaag twee derde onvindbaar. Het boekhoudkundige trucje waarmee Beke de besparingen zou terugdraaien moest kennelijk vooral de perceptie omkeren”, zegt Freya aan Het Laatste Nieuws.

Benieuwd wat voor uitleg Beke – die zichzelf als het ware een ministerpost schonk – hierop gaat reageren.