“Niet alle bomen vangen veel wind.”

Bij de verkiezingen van mei 2018 strandde Groen in Antwerpen op vier zetels in het Vlaams Parlement. Te weinig voor Van Besien (48), die daardoor zonder job kwam te zitten. Hij bleef wel fractieleider en gemeenteraadslid in Antwerpen, maar dan kan je nauwelijks een bioboterham met choco van kopen. Van Besien deed na het matige resultaat nogal knorrig over zijn eigen partij. “Groenen worden nog steed te gemakkelijk afgeschilderd als dagdromers, slechte bestuurders, politici met goede ideeën maar te weinig concrete haalbaarheid”, schreef hij in een interne nota.

De partij zelf dan weer niet echt gelukkig met het campagnefilmpje van Besien. In de video speelde Van Besien voor wegenwachter die eigenhandig een defecte wagen weer in gang duwt, onder het motto ‘Wouter Van Besien, Lijstduwer.’ De boodschap was de kiezer duidelijk ontgaan. Het enige resultaat was dat Van Besien zich belachelijk had gemaakt. Gevolg was dat het Groen-kopstuk een tijdje zonder job kwam te zitten.

Van Besien kondigt nu zijn carrièreswitch aan in een interview met De Zondag. “Ik blijf geloven in de politiek. Dat is boeiend én belangrijk. Maar het schouwspel, dat ben ik beu. En ik heb het nog geen seconde gemist”, zegt hij daarin. Hij maakt een overstap naar de bankensector en wordt coördinator duurzaam en ethisch bankieren voor de Gentse VDK Bank.