Lange Frans is niet meer … op YouTube.

Nederland – het land van de grote bek en de vrije mening – staat in rep en roer omdat het YouTube-account van de Nederlandse rapper Lange Frans is verwijderd. Volgens de rapper zou het een rechtstreeks gevolg zijn van een aflevering van ‘Zondag met Lubach’, een satirisch programma waar voor de gelegenheid elke complottheorie belachelijk werd gemaakt. Lubach viseerde daarbij ook sociale media als YouTube die aan complotdenkers een platform geven. Dat werkt volgens Lubach complotdenken in de hand.

En dus flikkerde YouTube maar meteen alles van Lange Frans van het kanaal, ook zijn muziek. YouTube benadrukt dat het verwijderen van Frans’ account niets te maken heeft met de uitzending van Lubach. “We nemen beslissingen op basis van onze communityrichtlijnen, niet omdat YouTube het onderwerp is van een kritisch tv-programma”, volgens enkele Tweets van het bedrijf.


Lubach zelf, vindt de reactie van YouTube over de top en schiet de rapper ter hulp. “Hee YouTube, zet die muziek terug. (Weer een bewijs dat censuur niet de oplossing is en meteen fout gaat)”, schrijft hij (ook) op Twitter.

Lange Frans laat weten dat hij het gebruik van het woord ‘complotdenker’ onjuist vindt. “Censuur is heel reëel aan het worden deze dagen. Helaas als je iets zegt dat anders is, word je blijkbaar verwijderd.” Of is dat ook een vorm van complotdenken?

Mogen we morgen nog van mening verschillen? En, wie bepaalt ‘de mening’?