Een paar bezorgde ouders spraken zich uit over het aantal views die de video’s van hun kinderen kregen.

Deze Waalse kinderen, de jonge knaap Adam en zijn zus Ramina van het YouTube-kanaal Littleboy Adam, zouden de populairste vloggers van YouTube zijn met zo’n 1,1 miljoen abonnees. Hun filmpjes zijn erg onschuldig: een beetje ravotten in de speeltuinen, zich verkleden als Spider-Man en wat speelgoed uitpakken. Kortom, alles wat een kind van die leeftijd normaal doet, al dan niet een beetje in scène gezet door papa en mama. Maar wie bekijkt die filmpjes eigenlijk?

Een vrouw uit Rio de Janeiro dacht er oorspronkelijk niet veel van toen haar tien jaar oude dochter een filmpje van zichzelf uploadde op het videoplatform. Daarop was het meisje te zien, dat met een vriendje aan het spelen was in een zwembad. Het filmpje van het meisje in een tweedelig badpakje kreeg op een paar dagen tijd 400.000 views. Haar moeder trok toen aan de alarmbel.

Het aanbevelingssysteem van YouTube biedt de kijker filmpjes aan die aansluiten bij zijn of haar kijkgedrag. Maar wanneer mensen met slechte bedoelingen op zoek gaan naar onschuldige video’s van schaars geklede, spelende kinderen, biedt het platform automatisch meer filmpjes aan met die content. Een groep onderzoekers stelde vast dat dit geautomatiseerde systeem inderdaad verantwoordelijk is voor de vele views van video’s met kinderen. Het systeem is onbedoeld geëvolueerd tot een grote catalogus die kinderen ongewild seksualiseert. Pedofielen kunnen zelfs comments achterlaten die andere pedofielen naar het filmpje trekken.

De krant The New York Times meldde het probleem aan YouTube, die onmiddellijk enkele filmpjes verwijderde. Sinds februari werken ze non-stop om de uitbuiting van kinderen op hun platform tegen te gaan.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught